Titokban fejlesztik az Ubuntut

Nem meglepő kijelentést tett a minap Mark Shuttleworth a Cannonical vezetője. Az Ubuntu következő 13.04-es verziójának fejlesztését már nem fogják annyira nyíltan kezelni. A rendszer következő kiadásának újdonságairól csak egy viszonylag zárt, belső kör fog tudni azok bemutatását megelőzően.
A Unity, a dash és a folyamatosan növekedő kételyek az operációs rendszerrel kapcsolatban vethették fel ezt a lépést.
Kétélű fegyvernek tűnik, amit a Cannonical ezzel a lépéssel tesz:
– A zárt fejlesztési modell a szabad szoftveres közösségben erős ellenszéllel érkezik, mivel számtalan olyan feature kaphat helyet a jövőbeni Ubuntu kiadásokban, ami kevésbé fog működni, vagy éppenséggel használhatatlan, felesleges (elhibázott) fejlesztési irány.
– A modell marketing értéke tagadhatatlan. A Cannonical egyre inkább terelné a felhasználókat a fizetős irányba. Fantáziát lát a közösségi fejlesztésen túli világban, ahol megagiga cégek által szponzorált ötletek kerülnek megvalósításra az Ubuntu kiadásaiban. Egy hipe-olt, titokzatosan felvezetett, brand alapú kampány (lásd Apple -> iPhone), sokkal nagyobbat képes szólni, mint az elaprózott, sűrű kommunikációs rétegekben adagolt fejlesztési irányok. Így az ember  – akár – képes vásárolni olyan szolgáltatást is, ami az opensource világát nem is, de a Cannonical fejlesztéseit képes támogatni.
Zárszóként fontos megjegyezni, hogy későbbiekben ezt a modellt csak az első béta tesztig viszik, onnantól bárki számára elérhetővé teszik az új ötleteket.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s