Athena: Egy csodaszép fájlkezelő látványtervei

Egy igen szép fájlkezelőre lettem figyelmes a minap. Fonto téma hisz az alapértelmezetten szállított Nautilus mostanság elég kemény kritikákat kap más, szintén ezen fájlkezelőt használó disztribúcióktól.
Korábban rávilágítottam, hogy a Linux Mint fő projektvezetője Clement Lefebvre a legújabb Nautilus kissé felemásan érkezett “frissítései” miatt kiakadva minden Mint felhasználót legújabb Nemo kódnév alatt futó fájlkezelőjük felé irányított. Nem mellesleg rávilágított, hogy talán nem a legmegfelelőbb irány a Canonical fejlesztette Ubuntu rendszerbe egy olyan fájlkezelőt építeni, amiből inkább elvesznek, mint hozzá építenének.
A továbblépés két irányba történhet:
Egyik irányban (ami nem biztos, hogy a legjobb döntés) egy kifinomultabb, letisztultabb, több funkcióval ellátott, igazi eyecandy sémákkal összeépített frissítés lenne.
Másik irányban egy új fájlkezelő beépítése lenne a legfrissebb Ubuntu kiadásba, ami ötvözné a korábban jól használható elemeket egy igen vadító kinézettel. Az új eszköz a számtalan általánosan jellemző tulajdonságon túl, kismillió beállítási lehetőséget (plugin?) is tartalmazzon, hiszen így nyer értelmet egy vérbeli fájlkezelő.

Itt kanyarodok vissza az Athena látványterveire. A koncepció egyértelmű volt: Átlátható, klasszikus elemekkel tarkított, modern külsővel megáldott eszköz megalkotása.
Az Athena még csak látványtervként “működik”,  mivel csak a brainstorming fázisban járnak az ötletgazdák. De a látványtervek alapján mindenképp tetszetős:
Athena
Athena2Fontos kiegészítő, hogy a fájlokat, meghajtókat megfelelően kategorizálva jelenítik meg, továbba lényeges, hogy a kétszínű ikonok mellett, a meghajtók méretét jelölő felírat alatti “Progressbar” információval lát el minket a winyó teltségéről. A felső statusbar egyértelmű, egyszerű, könnyen olvasható, mindig tudjuk éppen hol is tartózkodunk a fájlrendszerben.
A keresési folyamat is jóval átgondoltabb mint a jelenlegi Nautilus keresési modellje:
SearchEgy GNOME Sushihoz hasonló eyecandy előnézet funkcióval is gazdagítják (vélhetően alapértelmezettként szállítják majd?) az Athena-t:
DeepinScreenshot-0113Átstruktúrálták a fájl tulajdonságokat is:
File Properties copy

DeepinScreenshot-5810 DeepinScreenshot-3038 DeepinScreenshot-3135

Kreatív és izgalmas ötleteket lehet megfigyelni az Athena több részében, mint például a saját beépített belső fájlmozgató/csoportosító (másoló) felület, amely megszünteti az új párbeszédablakok megnyílását (mint jelenleg a Nautilus-ban), továbbá másolás közben jól láthatjuk a fontos részleteket is (idő, mit másolunk éppen, stb.):
DeepinScreenshot-2307A hasonló tartalmakat pedig csoportosítja nekünk az Athena:
DeepinScreenshot-3938

Abszolut meggyőző a jelenlegi koncepció, épp ezért már várom nagyon a brainstorming végét. Remélem akkor már arról számolhatok be, hogy készül az alkalmazás.

Az összes Athena kép megtekinthtő Picasa felületen (vagy G+-on).

via upubuntu

Advertisements

2 thoughts on “Athena: Egy csodaszép fájlkezelő látványtervei

 1. Üdv,
  Lassan három napja 🙂 hogy ismerkedek az Ubuntuval, és hát, nem “egyszerű”….
  Tegnap este találtam rá erre a Blogra, és meg szeretném köszönni a sok információt és a kitartó munkát amit ebben a Blogba belefektetsz!
  Alap elgondolás az volt, hogy tejesen át térünk az Ubuntura, de segítség nélkül úgy látom nem fog menni…
  A feleségemmel működtetünk egy fotóstúdiót, ahol tárgy illetve reklám fotózással foglalkozunk. Fontos lenne számunkra, hogy olyan szoftvereket találjunk/használjunk az Ubuntun belül, ami ki tudná váltani a PS-t, és a Lightroom-ot.
  A programok telepítésével is bajban vagyok, bár a leírásod alapján, már frissítettem a Skype-ot 🙂
  Bármilyen segítségnek örülnénk!

  Tisztelettel
  Róbert és Claudia.

  • Kedves Róber és Claudia!

   Szívesen segítek bármiben. Ha konkrét kérdésed lenne, akkor nyugodtan tedd fel azt itt, vagy az ubuntuhirek@gmail.com címen (ott jóval közvetlenebbül lehet megbeszélni dolgokat).
   A kedves szavakat köszönöm, remélem a holnapi posztom sokat fog lendíteni az átállásban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s