Spyware listán az Ubuntu?!

Az Ubuntu vásárlási lencséivel kapcsolatos privacy aggályok okán RMS hivatalosan felvette spyware listájára a Windows, az Apple i* eszközei, az Amazon Kindle, a Macintosh, a PlayStation, a “legtöbb mobiltelefon” stb. mellé az Ubuntu-t is, írja a HUP.HU Linux Portál.

RMS szabad fordításban azt írja bejegyzésében:

Ha valaha osztogatnál vagy ajánlanál GNU/Linuxot, akkor kérlek szedd ki az ajánlott disztrók közül az Ubuntut. Ha eddig nem hagytad abba a nonfree szoftverek telepítését és ajánlását, akkor ez majd meggyőz téged. A telepítő esteken, a szabad szoftveres napokon, vagy a FLISOL eseményeken ne ajánld az Ubuntut, és ne telepítsd azt. Helyette mondd azt az embereknek, hogy az Ubuntut inkább kerüljék kémkedés miatt.

RMS írása itt.

Az Ubuntu részéről Jono Bacon reagált az FSF első emberének kissé furcsa írására.

——

Pár személyes megjegyzés:
Nem érzem úgy, hogy az Ubuntu eljárása bármiben is károsítana engem, vagy olyan veszélyeknek tenne ki amivel ne tudnék megbirkózni. Valóban az ismertséggel együtt jár annyi gond is, amivel a nagyobb szoftverszállítók már évek óta küzdenek. De senki nem mondta, hogy GNU/Linux alatt nincs malware (http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_malware) ne adj isten más biztonsági kockázatot jelentő kapu, amit egy közepesen rátermett fejlesztő hagyott nyitva egy óvatlan pillanatban. De könyörgöm: Frusztrációval, ijesztgetéssel, listákra felírással miért kell értelmetlen szélvihart kavarni?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s