Hét meghatározó Linux trend 2012-ben

Az oldal nem túl régi, ám a mostanában megjelenő trendek azt súgják, hogy még pont jókor hoztam létre. A Linux közössége pezseg. Mit pezseg, forr! Talán a szkeptikusokat is meggyőzi a Linux Foundation oldalán megjelent írás, ami rávilágít a Linux meghatározó fordulópontjaira az idei évben, és bizonyítja, eljött az idő, hogy az SZTK keretes szemüveg mögé bújt programozó, geek/nerd kifejezés ne legyen igaz, és egy “trendi”, használható, olcsó alternatívát nyújtó közösségé érett a Linux világa.

Aki követi a Facebook oldalam annak már nem új ez a videó:

De érzelmes felhangoktól mentesen lássuk, mik is voltak a markerek 2012-ben:

1. Apró, olcsó PC-k

Raspi_Colour_R_miniEgyre jobban látszik, hogy az olcsó mini, kompakt PC-k piacán igenis van keresnivalója a fejlesztőknek. A Raspberry Pi ezt a szegmenst megcélozva jutott el arra a szintre, ahol a kritikus tömeg hajtja már előre az ötletgazdákat, és az általuk fejlesztet mini PC-t. Természetesen a Raspberry Pi csapatán kívül jutott szó másnak is: Cotton Candy, MK802, hogy csak néhányat említsek. A számítástechnika már nem egy ördögtől való szupermicsoda, amit gigászok fejlesztenek drágán, hanem egy elérhető, kis pénztárcával rendelkező felhasználóknak is kiváló alternatíva lehet.

2. Előtelepített Linux

A Microsoft annak idején egy zseniális üzleti húzással minden boltokban kapható PC-hez előtelepített Windows-t adott az IBM segítségével. Mára ez az egyeduralom megszűnt. Több PC gyártó is kacsingat az olcsó alternatíva irányába. Nem véletlenül, hisz apadó pénztárcánkat látva (példáu a DELL is) a szoftverek plusz költségeit lefaragva próbálnak még több profitra (és rajongóra) szert tenni. Ez nekünk csak jó lehet, mert végre olyan HW konfigokat kapunk, ami “atomstabilan” nyújtja a 100% felhasználói élményt.
A kor szakemberei látják az irányt, és olyan hardver támogatást és designt adnak a Linuxos disztribúciók mögé (lásd System76), ami nem csak funkcióját látja el, hanem megjelenésében is felveszi a versenyt más szállítókkal.

3. Mobil, Cloud, és a HPC Dominancia

Cloud-LinuxNem titok, hogy a “Linux” uralja a mobil világát (vagyis inkább az Android) csakúgy, mint a felhő és a nagy teljesítményű számítástechnikai szolgáltatások területét. Persze a fejlődés nem áll le, és további szegmensekben tör előre a Linux rendszere.

4. A Secure boot probléma

Persze a kép nem túl rózsás. A Microsoft új Windows 8 szoftverével érkező hardverekben DOS helyett az új UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) található, ami csak a megfelelő digitális aláírással rendelkező operációs rendszereket engedi futtatni. Természetesen erre a problémára azonnal reagált a GNU/Linux közössége: az Ubuntu, Fedora, SUSE Linux fejlesztői, valamint a Szabad Szoftver Alapítvány és a Linux Foundation is ad megoldást erre a problémára.

5. GNOME 2 fordulat

GnomelogoRégóta tendencia a dinamikus asztali környezet térhódítása: és ezen nem csak az Ubuntu Unity vagy a GNOME 3 értendő, hanem akár a Microsoft Windows 8 Modern UI (régen: Metro). Ez volt az elmúlt évek talán legnagyobb vízválasztója. Sok felhasználó látja a fejlődési irányt, és használja, szereti az új szolgáltatásokat, ám sokan még most is ragaszkodnak a régi GNOME 2 felülethez.
Számtalan disztró kínálja a régi Linux alternatívát, és a GNOME projekt csapta is bejelentette, hogy a GNOME 2 is visszatér.

6. Erősödő kereskedelem

Természetesen a fejlesztéseken túl a jövedelmezőség is fontos elv a közösség életében. Ez teljesen normális is, hisz ki szeret ingyen dolgozni. A Red Hat 1milliárd dolláros bevételéből látható, hogy az Opensource világa is képes hasznot termelni. A Canonical ezek alapján kiemelt szerepet szánt az Amazonnal való együttműködésnek, és az alaprendszer részeként beépülve a Dash felületébe közvetlen kereskedelmi tevékenységet folytat, ezzel nem kevés felhasználót magára haragítva. Azért lássuk be, a fejlődéshez pénz kell, és egy éveken keresztül önfinanszírozó szervezet is adhat esélyt olyan piaci szereplőnek, aki lát fantáziát a perifériára szorított Linux felhasználókban.
Egy jó alternatívának tűnik a támogatás, amit egyre több fejlesztő oszt meg saját oldalán.
Ez a harc még nem zárult le. Talán sose fog. A szabadság megváltása sokak szemében nem egyenlő a pénzzel.

7. Linux: A következő játék platform?

Nem értek a játékokhoz. Utoljára Collin McRae Rallyval játszottam jó pár éve. De látom, hogy a gamer fanok izgatottan olvassák a híreket a Valve által felkarolt Linux kezdeményezésről, és más játékfejlesztők gondolatairól. A játékosok végre Wine nélkül is teljes értékű alkalmazásként tudják használni kedvenc szoftverüket. Ez talán az egyik legnagyobb áttörés 2012-ben.

Lássuk meg, mit hoz 2013. Ha ma nem lesz világvége.

via Linux Foundation

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s