Mark Shuttleworth: Ubuntu 2013-ban

Mark Shuttleworth december 26-án jelentette meg blogján az Ubuntuval kapcsolatos terveket, elképzeléseket. A Canonical vezetője nem titkoltan valami teljesen új Linux alapú koncepciót alkotna meg, amely nem csak asztali környezeten állja meg a helyét, hanem tablet és telefon formában is hódíthat.

A jövőkép nagyon szép. Ehhez viszont számtalan lépést kell tenniük a fejlesztőknek, a Canonicalnak pedig eddig ismeretlen együttműködési területekre kell vitroláznia a külső fejlesztői csapatokkal.

Mark Shuttleworth szerint cél az Ubuntu – Cloud – Unity szentháromság megteremtése olyan felhasználói formában, amit egyszerűen lehet használni, és különösebb informatikai tudás nélkül is lehet karbantartani. Valljuk be, ez most még nagyon nincs így. Egy Windows Like világban (erős iOS ellenszélben) valami olyan forradalmit alkotni amit mindenki(!) képes kompromisszumok nélkül elfogadni, azt jelenleg erős túlzásnak érzem.

Mark-Shuttleworth


Sok esetben a markáns ellenvélemények, ellenérdekek hátráltatják az elképzelések megvalósítását. Például ilyen az Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu kiadások közötti eltérés (és akkor nem beszéltem még a Mint közösségről, akik egyre inkább szakadnak el az anya disztrótól), amit így egységesen egyik platformra se lehet átvinni. Mindenhol kell kompromisszumokat kötni, ami nem biztos, hogy a fejlődést segíti elő.
Az Ubuntunak olyan fejlődésen kell átmenni, ahol függőségek nélkül is képes egy jó alternatívát nyújtani a Windows Surface, iPad, Windows Phone, iPhone, Android uralta mezőnyben.

A gondolatokon túl a munka már elkezdődött: Jelenleg is folyamatban van az új felületek átdolgozása, az egységes fejlesztői irányelvek lefektetése, A Unity karcsúsítása, takarítása.
Aki ezzel kapcsolatban nem tudta volna, a Canonical a közelmúltban sikeresen mutatta be Nexus 7 tableten az Ubuntu telepített változatát. A projekt még az elején tart, hisz csak a desktop Ubuntu-t tudták “ráeröltetni” a gépre, de kiindulásnak ez se rossz.

via Mark Shuttleworth

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s