2013: a legjobb időszak Linuxra váltáshoz

A legtöbb számítógépet használó esetében a világ a Windowszal kezdődik és ott is ér véget. Mi, saját eszközeinkkel megpróbáljuk motiválni az embereket, hogy a Windows-on túl is van élet, és érdemes átélni azt a szabadságot amit a Linux nyújt számunkra. Ebben a postban rávilágítunk néhány fontos tényre, ami segíthet felismerni, hogy miért lehet a 2013-as év a legjobb időszak a Linuxra váltáshoz.

Az Android korszaka

Mindenki hallott már az Androidról, de a Linux rajongóit leszámítva csak nagyon kevesen tudják, hogy az Android egy Linux alapú operációs rendszer, amit érintőképernyős eszközökre, okos telefonokra és tabletekre optimalizáltak. Tehát, ha kedveled az Androidot adhatsz egy esélyt a Linuxnak is. Linux disztribúciók kezdőknek: Ubuntu, Linux Mint

Ingyenes! Ingyenes! Ingyenes!

Igen a Linux operációs rendszere teljesen ingyenes. Nem kell felhasználói jogokat vásárolnod, és akkor sem kell fizetned amikor újabb verzióra frissíted a rendszered. A legtöbb Windows felhasználó ingyenes szoftverekre vadászik, miközben fájdalmasan ragaszkodik a a kalóz Windows verziójához. Pedig tudják, hogy minden Microsoft vagy Apple termékhez pénzre van szükség. Az a legjobb a Linuxban, hogy az operációs rendszertől kezdve, egészen a támogatott szoftverekig szinte teljesen ingyenes. Továbbá bárki szabadon testre-szabhatja Linux verzióját, anélkül hogy problémába ütközne bármilyen kereskedővel.

Egyedi Windows 8 élmény

Nos lehet, hogy az egyedi – start gomb nélküli – Windows 8 élmény nem minden PC felhasználó számára vonzó. A Microsoft hozzáállása egy hibrid operációs rendszerhez jó kezdeményezés lehet, de „ezt az ezermester megközelítést rossz úgy használni, ha tudjuk, hogy a hétköznapi felhasználók a klasszikus desktophoz ragaszkodnak” írta blogján Jim Zemlin a Linux Alapítvány vezérigazgatója.

Azon felhasználók akik frissítik Windows 7 rendszerüket Windows 8-ra egyáltalán nem biztos, hogy szeretni fogják ezt az új hibrid felületet, mivel alapvetően az érintésen alapuló felhasználói élményt nem lehet egérrel pótolni. Tehát a Windows 8 mellett még érintőtollat is vásárolniuk kell, ha hagyományos laptopjukon szeretnék kihasználni a teljes felhasználói élményt.

Ezért ha nem tetszik a Windows 8 (és ahelyett hogy visszatérnél a Windows 7-hez XP-hez), próbáld ki a Linuxot. A legtöbb Linuxszal ismerkedő kezdő úgy érzi, hogy például az Ubuntu Linux sokkal jobb mint a Windows.

Alapvető hardver követelmények

Windows oldalról megközelítve a felhasználókat, a harmadik generációs i7 processzor 8GB RAM és 1TB merevlemez különösebben nem is akkora szám. Erről az oldalról nézve, a processzorok sebessége szinte végtelen is lehet! A valóságban viszont az átlag felhasználók számára teljesen közömbös, hogy i7 processzort vagy Pentium 4-et használnak mindaddig, amíg munkájukat el tudják végezni.
Konklúzió: A PC felhasználók csak azért nem fognak új hardvert vásárolni, hogy a legújabb operációs rendszerre váltsanak.
Az a legjobb a Linuxban, hogy minimális hardver követelmények mellett is működik. Könnyen futtathatsz Linuxot egy Pentium 4-es 256MB RAM-al szerelt gépen. Tehát ahelyett, hogy leselejteznéd az öreg laptopodat, éppenséggel egy Linuxot is kipróbálhatnál rajta egyszer.

Szinte nincsenek vírusok

A Windows népszerűsége elősegítette a vírusok és a kémprogramok megszületését, amik pokollá teszik az életünket. Linux alatt alapvetően nincs szükség antivírus szoftver telepítésére, mivel ilyen jellegű vírusok alig vannak. Minden Windows System 32 mappát támadó vírus elérési út híján megbénul Linux alatt. Tehát minden letöltésed, és banki tranzakciód biztonságban van.

Itt az új év, próbálj ki valami újat! Próbáld ki a Linuxot!

via efytimes.com

Harbeith András tollából

Reklámok

7 thoughts on “2013: a legjobb időszak Linuxra váltáshoz

 1. Azért azt ne felejtsük el, hogy az Android csak addig ingyenes, amíg az alkalmazásai tele vannak tömve reklámokkal, ami rengeteg kényelmetlenséget okoz, lassítja a gépet, és plusz adatforgalmat tehát költséget generál a felhasználó kontójára. Igaz ez nem érvényes a Linux pc rendszerekre, persze itt még mindig kompromisszumot kell kötni bizonyos esetekben. Ettől függetlenül ha eltekintünk a windows 7-8 borsos árától, ki merem jelenteni, hogy pici korszerű energia takarékos számítógépeken meglepően jól teljesít, és rengeteg kényelmi szolgáltatást nyújt. Megjegyzem csak PC-ről beszélek, a mobilok terén még nincs windows tapasztalatom, ellenben az Androidos telefonomat hetente kétszer vágom földhöz, de legalább a hardver jól vizsgázott. (Asus intel atom 330 (tuning 2.25GHz) 4GB Nvidia ION) T. Henrik.

  • Bizonyos mértékig igazad van. De drága feleségem Samsung GS II-jét látva úgy érzem, nem csak a reklámok teszik tönkre az Android renoméját.
   Olyan sok rosszul megírt program figyel a Play-en, hogy nem győzöm őket átgörgetni. Sok esetben pedig megcsinálják a progit, majd teljesen elfelejtkeznek róla. Egyébként meg Android helyett reméljük jön majd az Ubuntu Phone OS.
   Mivel ez egy Ubuntu GNU/Linux oldal, ahol nem Windows oldalról közelítem meg a dolgokat, ezért a borsos ártól ne tekintsünk el. Mondhatnám nomen est omen; Miért emeljem ki egy fizetős termék előnyös tulajdonságait, ha annak alternatívája elérhető ingyenesen, továbbá teljesen jól használható, és testreszabható.
   A Windows 8 szerintem olyasmi lesz mint a Vista volt annak idején. A Microsoft megint túl nagyot álmodott az új rendszerrel, és nem számoltak az emberi faktorral.
   “A valóságban viszont az átlag felhasználók számára teljesen közömbös, hogy i7 processzort vagy Pentium 4-et használnak mindaddig, amíg munkájukat el tudják végezni.
   Konklúzió: A PC felhasználók csak azért nem fognak új hardvert vásárolni, hogy a legújabb operációs rendszerre váltsanak.”
   Az én munkagépem egy 2008-as sorozató Intel Core 2 Duo/2giga memóriás “csúcsmasina” gép. Az ubuntu 12.10 teljesen jól elketyeg rajta. Ezen a gépen próbáltam a Windows 8-at is, és eltekintve az egér kontra érintőkijelző párostól, nagyon nem jött be a használata. Úgy éreztem, hogy csak megnehezítik a dolgomat a használattal.

  • Természetesen sok mindenben igazad van. A windows 8-at én is a klasszikus módban használom, mivel nincs TuchScreen monitorom, viszont azt kell mondjam, hogy gyorsabb lett a Windows 7 és a korábbi Vista verzióknál. És nem kell hozzá gyors gép csak korszerű, ami ajánlott is, mivel ma már figyelnek a környezetre is. Én egy Intel Atom 330 ION gépen futtatom a Windows 8 Professziónál-t és meglepően jól kezelgető a gép. ECO GREEN technológia igaz a 2 magos 1.6GHz procit feltoltam 2.25GHz-re, de így is meg áll a fogyasztása a gépnek 35W körül. Ezt érdemes átgondolni, egy 4-5 éves gép elég gyors már szinte mindenhez, de átlag 120-250W körül fogyaszt, ami elég megterhelő lehet a pénztárcának. A Win7pro-ról 9ezerért sikerült áttérni Win8pro-ra ezt még hajlandó voltam lenyelni, és ki tudja annyira gyorsan fejlődik a technika, lehet hogy fél éven bellül elérhető árba kerülnek a multi tuchscreen monitorok. Nem tudom a Linux mennyire tud majd ezzel lépést tartani, persze a mobil piacon már le is körözte az Android a win7-8RT, de ez iránti aggályaimat már korábban leírtam.

  • Hát azt őszintén megmondom, fogalmam sincs mennyit fogyaszt a gépem. Erre azért kíváncsi lennék.
   A Win áttérés pedig nálam csak céges szinten érdekes, azt viszont abból a budgetből oldjuk meg. 🙂
   Abban igazad van, hogy viszonylag rövid időn belül képesek lesznek olcsó, használható touchscreen technológiát adni mindenkinek, amivel elérhetővé válhat a WIN8 technológia. Persze a korábbi kommentem inkább a WIN8 unfriendly hozzállása miatt érdekes.
   Jut eszembe, Ubuntu Phone OS-nél kíváncsi leszek a multitask teljesítményre, és az akkuidőre. Bár az nem kifejezetten Android, ezért ezt nem is így kell nézni.

 2. Igazából kíváncsivá tettél, vajon milyen vasakra lehet majd feltenni az Ubuntu Phone OS, és milyen felhasználói program támogatást lehet majd elérni hozzá, és vajon az mennyire lesz reklám orientált… Örülök, hogy megosztottad velem a linux tapasztalataidat, annak idején én is kísérleteztem vele, de nagyon elkedvetlenített az, hogy kollégáim napokon át küzdöttek pl.: egy video driver felélesztésével. Persze ezen problémákon már régen túl lépett a Linux, és valóban remek alternatíva lehet egy windows XP után, de aki már belekóstolt a Win7be és megszerette annak sokrétű felhasználhatóságát, az valószínűleg nem fog platformot váltani. Örülök ennek a kis eszmecserének, talán egy kicsit teljesebb képet kapnak így az olvasók is mind két platform előnyei és buktatóiról. Köszönöm.

  • Szívesen megosztottam veled a gondolatokat.
   Sajnos a kommented spambe került, és csak most vettem észre/állítottam vissza (WP rulez).
   Az Ubuntu phone OS-t eddig még csak a Samsung Galaxy Nexus telefonon láttuk, ami egy kicsit bizonytalanná tesz, de remélem a rendszer könnyedén megbírkózik más architektúrákkal is. Egyébként a phoneblog.hu csapata segítségével nemsokára figyelemmel követheted/követhetitek az első próba telepítéseket.
   JA igen: a driverek. Ahogy látom a Valve, EA játékgyártók jól felrázták a piacot, és végre elkezdett az Intel, AMD, HP, Samsung, stb. kicsit jobban odafigyelni a saját opensource projektjeikre.

 3. Sziasztok!
  Én gyerekkorom óta csak windows-t használtam. Nagyon nem szerettem és nem is szeretem a windows-t… Sajnos az a tapasztalatom, h nem bírja a kiképzésem, megjegyzem nem nagy az elvárás. (Lehet h csak a kalózverziók miatt negatív a véleményem?)
  Azért maradtam a windows-nál mert a világ nagy része azt használja, Magyarországon pedig mindenki (munkahelyek, iskolák). Továbbá maradásomra az Apple termékek árai is rásegítettek, de ki tudja… Lehet befektetek egyszer egy Mac-re. Mac-re több program van fejlesztve, mint az Ubuntura (adobe cs, evernote…). Az Ubuntuval már általános iskolában találkoztam de csak annyira h megmutatta a tanár az asztalt… 🙂 majd újra pár tanóra keretéig találkoztam a rendszerrel. Ebben az évben lett elegem a windows 7 fagyásaiból és arra jutottam,h átállok Ubuntura. Nagyon egyszerű a használata. Szinte zavarbaejtően. Nem kell torődni semmivel, mert olyan rendszert kapunk, amiben minden megtalálható.
  De sajnos mégis visszatértem a windowsra egykét hiányosság miatt, aminek szeretnék utánajátni.
  Pl: szükséges-e a gyártó által kiadott driver telepítése? (Chipset, gpu driver, stb)
  Ami még hiányos az a parancsok ismerete. Van olyan dokumentum, amik ezeket a kódokat ismertetik?
  Nagyon szeretném használni a Dreamweaver programot Ubuntu alatt is. A Wine-on kívül van mád lehetőség?
  Ami nagyon érdekel, csak nem találtam rá választ, hogy miért olyan hasonló az osx és az ubuntu?

  Ami mobil világot illeti sztem a windows elég jó vétel, mert olcsóbb kategóriában is ugyanaz a felhasználói élmény (leszámítva az extra kiegészítőket), nincs akadás, fagyás, mint az olcsóbbik androidos telefonokban. Csak ez a szomorú a droidban… Hiába fut 20ezer ftos telefonokon, ha nem tudod használni. Pl én is így jártam a htc wildfire s-sel… Gyenge hw, gyenge felhasználói élmény…. És nem 2 ft volt :S
  Sztem fontos lenne egy olyan stabil rendszer összeállítása, ami minden platformon jó és megfizethető. Ok az Apple megcsinálta, de nem mindenki teheti meg azt. Maradt a Windows és az Ubuntu… De ez már eldőlt harc, mert mindenki Windows-t használ… Ha a windows nem változtat, akk vagy vesz az ember egy mac-et vagy alternatívákat használ az Ubuntun?
  Sztem a windows8at most hagyjuk, mert ok gyors és stabil, de tabletre van kitalálva.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s