Ubuntu Tablet: Egy kézben a világ

tablet-heroNem válik többé, mint a korábban megismert Phone OS, ám mégis: a sok helynek köszönhetően olyan megoldásokat is szállítottak, amivel több alkalmazást is képesek izléses formában egy időben futtatni.
A Ubuntu egyedülálló oldalpanelje segítségével akár egy időben telefonként és tabletként is használhatjuk eszközünket.
De lássuk is részletesen az Ubuntu Tabletben rejlő lehetőségeket.

Használd a Skype-ot, miközben egy dokumentumot szerkesztesz, jegyzetelj internetezés közben, vagy Tweet-elj filmnézés közben.

Az alkalmazások multitask módban együtt működnek, és akár át is húzhatsz tartalmakat egyikből a másikba. Mondjuk úgy, a tablet a PC és a telefon közötti hídként funkcionál.

tablet-multi-tasking

Multitasking vezérlés. Több panel egyidejű futása látványos környezetben.

Szokásos módon több felhasználói fiókot használhatunk a bejelentkezés során. A gép tökéletesen használható bárki számára, legyen az családtag vagy barát. Ideális irodába, vagy magas biztonsági szintű munkahelyekre, ahol a titkosításnak köszönhetően teljes biztonsággal használhatod a felhasználói fiókod.

Könnyed navigáció az oldalsó sávokkal

tablet-sidebar

Oldalsáv a kedvenc programoknak

Az Ubuntu Phone OS-ben megismert oldalsávok segítségével navigálhatsz az alkalmazások, beállítások között. Nincsenek gombok, nem kell, hogy mindig visszatérj a nyitóoldalra, ha alkalmazást szeretnél váltani. Egyszerűen minden elérhető az oldalsó sávokból.

A bal oldali menüsorból a kedvenc alkalmazások érhetőek el, azaz az általad leggyakrabban használt dolgok egyetlen érintéssel használhatóak.
Megtekintheted, és válthatsz a futó alkalmazások közt, és egy mozdulattal hozzáférsz kedvenc programjaidhoz.

A felső menüsorban találod a rendszerbeállításokat, a keresés funkciót és a beállításokat. Hálózatot választhatsz, hangerőt állíthatsz be, válaszolhatsz a bejövő üzenetekre, és kezelheted az értesítéseket anélkül, hogy kilépnél az épp futó alkalmazásból.

Tartalmak kontroll nélkül

tablet-bottom-edge

Az alsó vezérlő csak használat közben jelenik meg

Az Ubuntu egyszerűbb, használhatóbb felület, mert nincs minden képernyőn gomb – tehát a tartalom uralkodik. Minden program esetében az alsó sávból érhető el a vezérlés, ha nem húzod fel a sávot, nem látszik az alsó menü.

Alkalmazások egész világa

Az Ubuntu a webes alkalmazásokat egy szinten kezeli az alapértelmezett programokkal, saját ikonokkal és rendszer eléréssel. A Facebook, Twitter, Google Maps, Gmail és Spotify alapértelmezetten telepítve van a rendszerben. Az alkalmazás központ segítségével letölthetjük, testre szabhatjuk programjainkat.

De nem csak a HTML5 alapú programokat támogatják. Az alapértelmezett alkalmazások nagyon gyorsak, kihasználják a processzor és a grafikus hardver adta összes lehetőséget. Az Android és Blackberry fejlesztők egyszerűen képesek az Ubuntu közössége számára elérhetővé tenni tartalmakat.

Okos kereső
tablet-search

Az Ubuntu a keresési eredményeket összetett oldalon kínálja. Az email-es és telefonos információid mellett a Facebook-os barátok és a Twitteres követők adatai is elérhetőek.

És, ha zenét keresel? Az Ubuntu nem csak a te zenéid között keres, hanem online is. Így mindent megtalálsz egyszerűen.

Rendszerezett képek

A fényképnézegető alkalmazást alapértelmezetten tartalmazza a rendszer, ezen keresztül tudjuk fotóinkat megosztani, szerkeszteni. Ez a használható és látványos alkalmazás is jól példázza, hogy a Canonical komplex gondolkodással tekint a jövőre, és nem csak egy felületre optimalizálja rendszerét, hanem eddig bemutatott rendszereik is (telefon, Tablet, PC) képesek ugyanazt a feladatot elvégezni tökéletesen.

Hasonlóképp mint az Ubuntu Phone OS esetében, a tablet is képes a fényképeinket dátum szerint rendszerezni, vagy egyedi gyűjteményekbe rendezni.

Természetesen a fényképeket képesek vagyunk megosztani személyes cloud szolgáltatásunkon keresztül tetszőleges személyekkel is, használjanak akár iOS, Windows vagy Android alapú eszközt.

Hang vezérelt HUD

tablet-voice-control-HUD

A hangvezérelt HUD szolgáltatásnak köszönhetően egyszerűen használhatod a szerkesztési funkciókat.

Az Ubuntu 12.04-ben megjelent HUD szolgáltatása leegyszerűsítette az életet minden olyan felhasználó számára, akik inkább a parancssoros vezérlést kedvelik. A megjelent tablet változatban is elérhetővé tették a szolgáltatást egy hangvezérléssel kiegészítve, ha éppen elfogyott volna a szabad kezed.

Használd úgy a Tabletet mint azelőtt sosem, legyen az akár képek módosítása, videók szerkesztése, dokumentumok kezelése, CAD szerkesztése. A kezelőfelületet úgy lehet használni, mint egy PC-t, ám mégis az érintőképernyőre fókuszáltak.

Gyors megosztás és Cloud szolgáltatások

tablet-share-menu

A beépített megosztás minden lényeges szolgáltatót támogat, így az alkalmazás segítségével könnyen megoszthatsz bármit a családoddal, barátaiddal, üzletfeleiddel.

Tudd, a Facebook és a Twitter nem az egyedüli megosztási lehetőség.
Az Ubuntu One összekapcsolja az összes regisztrált felhasználót, legyenek Ubuntu, Android, Windows vagy épp Mac felhasználók. A Canonical a Cloud szolgáltatást az összes eszközbe beégette, így képes biztosítani az ingyenes tárhelyet, kapcsolódik fizetős zenei streaming-, és felhő-alapú szolgáltatásokat biztosító partnerekhez és eszközszállítókhoz.

Hardver követelmények

Belépő szint Prémium szint
Processzor Dual-core Cortex A15 Quad-core A15 or Intel x86
Memória 2GB ajánlott 4GB ajánlott
Háttértár 8GB minimum 8GB minimum
Képernyő méret 7-10 inch 10-12 inch
Multi-touch 4 ujjas támogatás 4-10 ujjas támogatás
PC támogatás No Yes

Még több információt találsz a ubuntu.com tablet oldalán.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s