Unity Qt/QML alapokon

Az elmúlt események alapján láthatjuk, hogy az Ubuntut kiadó és fejlesztő cég, a Canonical nem viccelt a globális terveit illetően. Az asztali -, táblagépeken és mobiltelefonokon sikeresen bemutatkozó új Ubuntu élmény talán csak egyetlen oldalon válhat kockázatos vállalkozássá; Ez pedig az egységes platform. Ezt a hiányosságot szem előtt tartva a fejlesztők meghatározták a közös rendszerrel szemben támasztott követelményeket.
Az új Ubuntu Touch rendszer debütálásakor az igen pozitív fogadtatás sikerrel tolta el a fejlesztői stratégiai irányokat a Qt/QML, Qt5 irányba.

Megfogalmazott célok:

  • Qt alapú felhasználói felület
  • Mir display server integráció
  • Méretezés és alkalmazkodóképesség több kivitelben
  • Egységes felhasználói élmény
  • Konvergencia

A fenti kritériumok alapján szem előtt tartják az eszközök erőforrás-felhasználását, a felhasználói élményt, illetve a közös kódbázist. Az erőforrás korlátok különösen fontosak az alacsony kategóriás készülékeknél, ugyanakkor laptopok és felső-kategóriás  telefonok, téblagépek esetén fontos a jól megtervezett, és kellően funkció-gazdag felhasználói felület is.

A Unity Next fejlődése több lépcsőből áll. A fontos célokon túl, olyan alapvető funkcionalitás érintő irányelvek megfogalmazása is fontos volt, mint a teljes képernyős mód alatti funkciók és működések, a különböző programok viszonya az új felülettel, illetve az alapszolgáltatások elérése.

Ütemterv:

A Unity Next projekt első mérföldköve idén májusban a Mir integrációval lép tovább. Októberben a Mir/Unity Next kódbázis itegráció történik, mely a telefonos eszközöket célozza  meg.
A Unity Next várhatóan az Ubuntu 14.04-es kiadásától érhető el minden platformon.

További információk:
Unity Next Specification

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s